Posebna ponuda!

Za Vas biramo samo najbolje i najpovoljnije!

HDD Western Digital Elements 2TB
Viewsonic Multimedia Player WMP73

Iskoristi priliku!

Netbook vs. Notebook

Danas na tržištu većina proizvođača prijenosnih računala u svojoj ponudi ima i netbookove. Što reći o njima? Imaju svoje prednosti i mane.

Današnja opservacija biti će bazirana na Netbookovima koji se mogu nabaviti po cijeni od 2.100-2.600 kn s uključenim PDV-om. Usporedba će biti sa nekim klasičnim 15″ notbookom, kakvi se danas mogu naći po nekoj prosječnoj cijeni od 3.500 kn.

O klasičnom 15″ laptopu / notebooku mislim da ne treba previše trošiti riječi. Oni uglavnom imaju sve što treba prosječnom korisniku i manje-više svi već znaju što trebaju i mogu očekivati.

Znači u toj klasi: 15″ ili 15,4″ LCD, 160-250 HDD, 1-2 GB DDR, LAN, WLAN, DVDRW, 3-4 usb utora, te kako koji ali još poneki komunikacijski port i poneki ima originalni OS Win.

Rezolucije ekrana se više ili manje kreću oko 1366×768 px. (Govorimo o entry level klasi). Naravno, ima i kvalitetnijih, boljih, jačih ali najčešće i skupljih modela. Možda bi trebalo pripomenuti da laptopi većih dijagonala (17″ + ) obično i imaju numerički dio tipkovnice. U cijeloj priči uglavnom vrijedi ona… “kol’ko para tol’ko” muzike.

E sad… netbookovi su druga priča. Viewsonic VNB 100 kojeg i sami koristimo, ima otprilike sljedeće karakteristike: Atom 1,6 procesor, 1 GB DDR, 160 GB HDD, LAN, WLAN, Win XP original. Rezolucija ekrana je 1024x 600 px.

Netbookovi su osjetno manji od 15 ili više inčnih prijenosnika. To ima svoje prednosti i mane.

Prednosti: MALI je, neprimjetan, lagan, pogodan za raditi u naslonjaču, vlaku, na plaži, nositi u redovnoj torbi koju i inače nosite (ja u ruksaku). Radi k’o veliki  Kod netbooka je potrošnja energije i resourca optimizirana što kod entry level notebooka nije uvijek pravilo nego se ponekad nađu u njima i starije generacije procesora, što onda ima za posljedicu veće zagrijavanje, sporiji rad, buku, itd. Autonomija na našem modelu je kod mene bila oko 3 sata rada, a kolega ga je optimizacijom postavki OSa (open source) i ostalog softwearea uspio dotjerati na oko 4 sata što je već čisto fino.

Nedostaci:

  • ekran je 10″ i kao takav nije pogodan za duži rad (više od 2-3 sata).. jer će oči trpiti nakon dužeg rada
  • tipke su nešto manje (ne toliko značajno, ali se pri dužem radu osjeti)
  • nema optičkog pogona (no taj problem se najčešće može riješiti USB stickom)
  • nije optimalan kao jedino računalo u kući, jer ipak pruža nešto manji komfor

Sve u svemu… netbookovi su zahvalni ako ga trebate na terenu ili u bilo kakvoj situaciji gdje trebate komfor u smislu da ga često nosate okolo, a ne stoji stalno na stolu. Zahvalni su i ok rješenje i kao jedino računalo ako npr. trebate računalo doma samo za pogledati e-mal s vremena na vrijeme ili nešto prosurfati povremeno. Čak bih mogao reći da su pogodni za neke obrte gdje frekvencija kupaca nije prevelika – mogu služiti kao čisto ok podloga za poslovni software koji je potreban za npr. izdavanje računa. Tu im je osnovna prednost što zauzimaju zaista malo mjesta.

Za prosječnog nezahtjevnog korisnika pod gornjim uvjetima ovo je vrlo dobar izbor jer imaju sve što im treba, a isto su platili osjetno manje novaca od prosječnog laptopa.

No, prije kupovine potrebno je zaista razmisliti za što će se računalo koristiti i biti svjestan i prednosti i mana takvih računala.